Doktor Sitesi, sağlık bilincini artırmayı ve doğru sağlık kararları almanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Giriş Yeni Üyelik

Kemik erimesine ne iyi gelir? Kemikler nasıl kalınlaşır?

Ana Sayfa » Blog » Kemik erimesine ne iyi gelir? Kemikler nasıl kalınlaşır?

Kemik erimesine ne iyi gelir? Kemikler nasıl kalınlaşır?, Kemik erimesini önleyen besinler nelerdir?, Herkese Merhabalar doktornumarasi.com takipçileri bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımız için Kemikler nasıl güçlendirilir? Kemik erimesini önleyen besinler nelerdir? başlığı altında geniş bir şekilde bilgiler vermeye çalıştık..

Kemikler nasıl güçlendirilir? Kemik erimesini önleyen besinler nelerdir?

Kemik sisteminin zayıflamasına neden olan kemik erimesi genelde ileri yaşlarda görülmektedir. Hareket merkezini olumsuz etkilen kemik erimesi ölümcül olmazsa bile yaşam değerini azaltan bir hastalıktır. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen bu rahatsızlığı önlemek için uzman kişiler bazı gıdaları öneriyor. Peki Kemikler nasıl güçlendirilir? Kemik erimesini önleyen besinler nelerdir?

Bilimsel adı osteoporoz olarak anılan kemik erimesi kemiğin iç yapısında gözenek şeklinde yaşanan boşluklara yol açar. Kemikleri zayıflatan kemik erimesi genelde kalça ve omurga sistemini olumsuz etkiler. Yaşanan kırılma veya çatlamaların iyileşmesini önleyen kemik erimesi fiziksel aktiviteyi olumsuz etkiler. İleri yaşlarda daha sık rastlanan bu hastalık en fazla kadınlarda görülür. Bunun nedeni ise hormonal sıkıntıların en fazla kadınlarda yaşanması ve doğum sırasında tüm kemik sisteminin etkilenmesidir. Ayrıca hormonlar sebebiyle bazı vitamin ve mineralleri vücut tamamen enzimleyemez. Kemiğin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu kalsiyum, protein ve magnezyum yeterli miktarda alınmadığında yaşanma riski gittikçe artan bu hastalık için uzman kişiler ikazyor.

  • Kemik tramvatik durumların bunun yanında vitamin ve mineral eksikliğinden görülmektedir. 
  • Erkeklere oranla kadınlarda 5 kat daha fazla görülür.
  • Genelde 45 yaş üstü yaşanan bir hastalıktır. Lakin bazı zamanlarda de olsa genç yaşlarda da görülebilir.
  • D vitamini, kalsiyum ve potasyum kemikleri kuvvetlendirir.
  • Uzmanlar gün içinde mutlaka güneşten D vitamini, yumurta, süt, peynir ve yeşil sebze gıdalarınden tüketilmesi gerekildiğinin önemini vurguluyor. 

Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edileceği var mıdır?İLİŞKİLİ HABERKemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edileceği var mıdır?

eriyen bir kemiğin iç görünümü

KEMİK ERİMESİNİ ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR?

– D vitamini yalnızca bağışıklık için değil bunun yanı sıra kemik iskeletinin gelişimi için de gereklidir. D vitaminin en kuvvetli kaynağı güneştir. Uzmanlar özellikle 90 dereceli öğle zamanlarınde değil 45 derecelik açıyla gelen güneş ışınlarının olduğu saatlerden yararlanmanın önemini vurguluyor. Saat 16:00 başlayan bu açılar aracılığıyla günde bir saatte olsa vücut yeterli D vitaminini alır. Bunun bunun yanında D vitamini yönünden zengin olan yumurtanın sarısı ve somon balığında da elde edilebilir.

d vitamini bakımından zengin olan besinler

– Yeşil sebzeler K vitamini yönünden zengindir. Misal verilecek olursa ıspanak, pırasa, brokoli gibi gıdaları uzman kişiler kış aylarında bol bol tüketilmesi gerektiğini vurgular. Kış aylarında güneşten yararlanma az oluğundan besinler aracılığı ile hem K hem de D vitamini elde edilmektedir. Yeşil sebzeler kemiklerin gelişiminden fazla yapısal güçlenmesini destekler.

k vitamini bakımından yeşil sebzeler en zengin besinlerdir

– Kemikleri güçlendiren en iyi kaynaklar süt, köy peyniri ve ev yoğurdudur. Kalsiyum yönünden yüzde yüz zengin olan bu gıdaların doğduğumuz andan ibu yana alınması gerekir.

kemikler için kalsiyum içeren besinler süt ve süt ürünleridir

– Vücuttaki hücrelerin gelişmesi için olmazsa olmaz iki madde mineral potasyum ve magnezyumdur. Hücrelerin yenilenmesi ve DNA yapılarını koruyan bu iki mineral bunun yanı sıra kemiklerin iç yapısını yenilemede ve güçlendirmede de etkilidir. Potasyum yönünden zengin besinler; Muz, pazı, kabak, kereviz, dut pekmezi, asma yaprağı, bulgur ve kayısı… Magnezyum yönünden zengin besinler; Fıstık, fındık ve badem gibi kuruyemişler…

vücut için gerekli iki etken madde magnezyum ve potasyumdur

– Deniz ürünlerinde çoğunlukla bulunan çinko ve omega-3 yağ asidi de kemiklerin olmazsa olmazıdır. Kemik yapısını güçlendiren çinko bunun yanı sıra kuru baklagillerde de mevcuttur. Vücudun işleyici ve özellikle kemikler içindeki sıvı kaybını önleyen çinkoyu uzman kişiler almak için iki günde bir denir ürünleri tüketimi tavsiye ediyor.

deniz ürünleri de kemik gelişimine katkı sağlar

SAĞLIK BLOG Sizler için hazırladığımız sağlık ve ilgili konularda makaleleri inceleyebilirsiniz.

tümünü göster
Yeni mezun bir doktor ne kadar maaş alır?

Blog Yeni mezun bir doktor ne kadar maaş alır? Yeni mezun bir doktor ne kadar maaş alır? Öğrencilik yıllarınızın ardından merak ettiğiniz soruya yanıt veriyoruz: Yeni mezun bir doktor için... 11 Aralık 2023

Doktor Sitesi

Blog Doktor Sitesi Doktor Sitesi: Sağlığınızı korumak için uzman bilgiler ve tedavi seçenekleri sunan güvenilir bir kaynak. Doktor Sitesi İnternet çağıyla birlikte... 11 Aralık 2023

Doktor Sitesi, sağlık bilincini artırmayı ve doğru sağlık kararları almanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. - Doktor Numaraları | Doktor Online Muayene

PDF kitap indir
Gaziantep Oto Kiralama
Gaziantep Havalimanı Transfer